Czekoladki DOTI są doskonałe na każdą okazję. Można je podjadać w domu, w podróży, na spacerze. Można je jeść w pracy z kolegami lub samemu wieczorową porą. Co jednak, kiedy chcemy podać je gościom i szukamy sposobu, jak zaserwować je w wykwintny sposób? Z czym podawać owoce i orzechy w czekoladzie, by uwydatnić ich smak i nie zakłócić aromatu? Wystarczy skorzystać z sugestii znanej duńskiej sommelierki, a efekt murowany!
Rikke Gryberg była wielokrotnie nagradzana tytułem najlepszego cukiernika w Danii, m.in. za najlepszy deser, najlepsze czekoladki z nadzieniem, ciasta i inne smakołyki. Kiedy skosztowała naszych owoców w czekoladzie, uznała, że mogą być doskonałym dodatkiem do przygotowywanych przez nią deserów. Cieszymy się, że udało nam się namówić Rikke do przetestowania naszych produktów i stworzenia listy propozycji – sugestii, z czym łączyć poszczególne smaki.
Z menu zaproponowanego przez Rikke wybrałam do dzisiejszego zestawienia kilka owoców, które doskonale pasują na letnie przyjęcie. Soczyste polskie owoce, pachnące latem i słońcem to doskonały wybór zarówno dla starszych, jak i młodszych gości. Oto, jak można gościom podawać nasze czekoladki:
Czarne porzeczki – mają bardzo charakterystyczny, intensywnie kwaskowaty smak. W połączeniu z ciemną czekoladą zapewniają naprawdę wyraziste doznania smakowe. Głębi smaku nie przytłumi nawet lampka wytrawnego czerwonego wina. Do czarnych porzeczek z rekomendacji Rikke Gryberg polecamy
DRINKI: kir royal, wytrawne czerwone wino, czarna herbata ceylon z żeń-szeniem
SERY: łagodny ser owczy, mozarella, ricotta, oscypek
Truskawki – na szczęście nasze truskawki pochodzą z drobnych i aromatycznych odmian, które w niczym nie przypominają tak częstych obecnie na rynku dużych i dorodnych, lecz pozbawionych smaku owoców. Dzięki specjalnej technice kandyzowania nasze truskawki zachowują pełnię aromatu oraz strukturę i konsystencję owocu. Truskawki w czekoladzie smakują najlepiej w następującym towarzystwie:
DRINKI: truskawkowy drink „Daiquiri” (biały rum, limonka, truskawka i kruszony lód), biała herbata, różowy szampan
SERY: kremowy ser z mleka krowiego, sery pleśniowe
Wiśnie – pochodzące z Węgier owoce nie mają w sobie cienia kwasowości. Mają słodki, lekko migdałowy smak, a ich aromat rzeczywiście przypomina pierwsze dni lata. Kandyzowane wiśnie oblane czekoladą deserową o zawartości kakao 43 % to smak tradycyjny w zupełnie nowym wydaniu. Szczególnie dobrze smakuje w zestawieniu z następującymi napojami i serami:
DRINKI: szampan, kir royal, herbata bożonarodzeniowa, chai, owocowa herbata z dodatkiem rumu, caffe latte
SERY: wszystkie rodzaje, w szczególności miękkie kremowe sery, np. ser kozi
Rabarbar – rabarbar w czekoladzie to jedna z najbardziej zaskakujących pozycji na naszej liście produktowej. Kandyzowane liście rabarbaru oblane wykwintną czekoladą to prawdziwy smakołyk. Po rozgryzieniu czekoladki ukazuje się jego charakterystyczna struktura z delikatnymi włóknami, a miąższ jest wyjątkowo kwaskowaty i orzeźwiający. Jedyne w naszym zestawieniu warzywo polecamy szczególnie do:
DRINKÓW: słodkiego białego wina, np. Riesling, lub wina lodowego, zielonej herbaty owocowej
SERY: serów twardych – emmentaler, parmezan, cheddar
Zachęcamy do testowania podanych zestawów, choć z pewnością nie są to jedyne możliwe dodatki, które pozwalają docenić smak czekoladek Doti.
A Ty, w połączeniu z jakimi napojami i potrawami najchętniej jesz nasze owoce w czekoladzie? Podziel się Twoimi propozycjami na naszym Facebooku! Pomóż innym rozkoszować się owocami lata w czekoladzie w połączeniu z Twoim idealnym dodatkiem.