Wysoka temperatura i wilgotność oraz nagłe zmiany temperatur nie są korzystne dla żadnych wyrobów czekoladowych, a już w szczególności dla czekoladek DOTI.
Jak zatem przechowywać wyroby czekoladowe? Oto najważniejsze zasady:
- przechowywać w stałej temperaturze pokojowej (maksymalnie 24 °C) i nie narażać na nagłe zmiany temperatury (np. włączanie klimatyzacji w dzień i wyłączanie w nocy może spowodować zmatowienie powierzchni),
- nie trzymać produktów czekoladowych w lodówce,
- przechowywać czekoladę w miejscach zacienionych i nienaświetlonych, gdyż w przeciwnym razie mogą pojawić się na nich wykwity tłuszczowe (biały nalot na produktach), które negatywnie wpływają na wygląd i połysk produktu,
- przechowywać z dala od innych produktów o intensywnych zapachach: mydło, perfumy, sery, gdyż zapachy mogą przenikać do czekolady.
W przypadku zastosowanie sie do powyższych zasad wyroby czekoladowe będą smakowały i wyglądały dobrze również w przypadku długiego przechowywania.
Podczas produkcji naszych czekoladek korzystamy z najwyższej jakości owoców, orzechów oraz czekolady Barry Callebaut. Przy właściwej dbałości czekoladki będą prezentowały sie apetycznie i ekskluzywnie przez wiele miesięcy.