Europejskie Fundusze - Program Regionalny Europejskie Fundusze - Program Regionalny Dolny Śląsk Unia Europejska - Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego Unia Europejska - Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
Świat Doti

Żurawina - niepozorna roślina o wielkiej mocy!

Żurawina - niepozorna roślina o wielkiej mocy!

Żurawina była jednym z tajemnych składników dodawanych przez zielarki do leczniczych mikstur. Trudna dostępność tych owoców (żurawina uwielbia mokre, wręcz bagniste podłoże) czyniła ją przedmiotem pożądania i jeszcze bardziej skłaniała do stosowania tego składnika w pradawnych lekach. Współcześnie możemy już potwierdzić jej lecznicze działanie.

Najczęściej słyszymy, że wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych. W istocie żurawina posiada silne właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Dzięki tym ostatnim wspomaga leczenie chorób wrzodowych żołądka i dwunastnicy niszcząc bakterię Helicobacter Pylori.

Żurawina ma niespotykanie wysoką zawartość polifenoli, antocyjanów (naturalne barwniki, które działają ochronnie na naczynia krwionośne), probiotyków, witamin A, E, C, B oraz proantocyjanidów. Te ostatnie powodują poprawę wzroku, zwiększają elastyczność stawów i przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu, czyli zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Dodatkowo, dzięki wysokiej ich zawartości żurawina wykazuje działania przeciwzapalne i przeciwalergiczne.                                                           

Mamy też coś dla urody - proantycyjanidy jako silne antyoksydanty spowalniają proces starzenia organizmu!                                                                                                    

Jakby tego było mało to w owocach żurawiny znajdziemy pokaźne ilości błonnika, karotenu, a także minerałów, takich jak: potas, fosfor, jod, magnez, żelazo czy sód. Probiotyczne właściwości żurawiny wspomagają wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej, a drugiej strony niszczą szkodliwe bakterie pomagając w profilaktyce próchnicy.                  

Duża zawartość substancji antyoksydacyjnych w owocach żurawiny spowodowała rozpoczęcie badań nad jej działaniem leczącym raka. Badania są jeszcze na bardzo wstępnym etapie, jednak ich wyniki są dość obiecujące.

Żurawina zawiera też naturalny konserwant jakim jest kwas benzoesowy, który nadaje owocom cierpki smak, z tego powodu rzadko spożywa się ją na surowo. Najczęściej spotykana postać żurawiny to żurawina suszona, która zachowuje wszystkie cenne właściwości tej niespotykanej, wręcz leczniczej rośliny. Zawartość silnych antyoksydantów w suszonej żurawinie jest nawet wyższa niż w świeżych owocach, dlatego jej spożywanie zalecane jest również nie tylko w terapii antynowotworowej, ale również w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych jak Parkinson, Alzheimer czy zaćma.

26 February 2020
Facebook Google+ Linkedin Twitter