Ciasto kruche:
30 dag mąki krupczatki
20 dag margaryny
10 dag cukru pudru
3 żółtka (z jajek ugotowanych na twardo) - przetarte przez sitko
Margarynę schłodzoną w lodówce wyjąć i posiekać nożem.
Wszystkie składniki należy ręcznie wymieszać, zbić w kulę i włożyć na min. 30 min do lodówki. Potem wyłożyć na blachę.
Ciasto na blasze ponakłuwać widelcem.
Piec w temp. 160 stopni C przez 15-20 min. do lekkiego zarumienienia ciasta.
Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
Masa:
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki kakao
kilka kropli aromatu pomarańczowego
Na ostudzone ciasto nałożyć warstwę powideł śliwkowych oraz przygotowaną masę.
Udekorować według uznania. Do dekoracji można wykorzystać nasze czekoladki np. orzeszki laskowe straciatella lub migdałki.