E-SKLEP
Europejskie Fundusze - Program Regionalny Europejskie Fundusze - Program Regionalny Dolny Śląsk Unia Europejska - Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego Unia Europejska - Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
Świat Doti

Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny

Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny

Ciasto kruche:

30 dag mąki krupczatki

20 dag margaryny

10 dag cukru pudru

3 żółtka (z jajek ugotowanych na twardo) - przetarte przez sitko

Margarynę schłodzoną w lodówce wyjąć i posiekać nożem.

Wszystkie składniki należy ręcznie wymieszać, zbić w kulę i włożyć na min. 30 min do lodówki. Potem wyłożyć na blachę.

Ciasto na blasze ponakłuwać widelcem. 

Piec w temp. 160 stopni C przez 15-20 min. do lekkiego zarumienienia ciasta.

Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. 

Masa:

1 kostka masła

3/4 szklanki cukru pudru

1-2 łyżki kakao

kilka kropli aromatu pomarańczowego

Na ostudzone ciasto nałożyć warstwę powideł śliwkowych oraz przygotowaną masę.

Udekorować według uznania. Do dekoracji można wykorzystać nasze czekoladki np. orzeszki laskowe straciatella lub migdałki.

 

 

05 April 2017
Facebook Google+ Linkedin Twitter