W obecnych czasach wzrasta zainteresowanie żywnością ekologiczną. Stajemy się pasjonatami nie tylko smaku, ale również zdrowia i środowiska. Coraz chętniej sięgamy po produkty nieprzetworzone, wolne od GMO, pełne właściwości prozdrowotnych. Jakie korzyści płyną z takiego wyboru?
Przede wszystkim ratujemy środowisko. Gospodarka ekologiczna zakłada całkowitą eliminację pestycydów i wykorzystywanie nawozów naturalnych występujących w postaci kompostów, do których zużywane są odpady roślinne. Niezbędna do tego jest ingerencja człowieka, co również jest plusem – zostaje wzmocniona więź człowieka z środowiskiem. Ważne jest również to, że produkcja ekologiczna monitorowana jest na każdym kroku, stąd też niemożliwe jest dodanie do produktu jakichkolwiek sztucznych składników. Jest to istotne szczególnie dla tych, którzy borykają się z alergiami pokarmowymi. Nie zapomnijmy również o dużej ilości witamin i składników mineralnych, których nie brak w żywności ekologicznej.
Szeroka gama żywności ekologicznej zawiera zarówno produkty stanowiące składniki podstawowych posiłków, jak również drobne przekąski, wśród których stale poszukujemy „zdrowych słodyczy”.
Dla osłodzenia dnia polecamy nasze przysmaki z linii ekologicznej DOTI Natural. Można tutaj znaleźć organiczne migdały oraz orzechy nerkowca, które skutecznie eliminują skutki zmęczenia oraz poprawiają pracę mózgu, układu krwionośnego i pokarmowego. W jesiennej porze szczególnie polecamy organiczny imbir działający rozgrzewająco i przeciwzapalnie oraz żurawinę, walczącą z bakteriami atakującymi organizm. Warto spróbować również ziaren kawy, które pobudzają mózg do działania oraz oczyszczają organizm z szkodliwych toksyn. Nie zapominajmy o pysznej czekoladzie bezglutenowej, którą oblany jest każdy smakołyk.
Nasze bezglutenowe słodycze, na które składają się owoce i orzechy pochodzące z upraw ekologicznych oraz organiczna czekolada stanowią przysmak, który zaspokoi potrzebę słodkości na każdy dzień!
A.P.