Europejskie Fundusze - Program Regionalny Europejskie Fundusze - Program Regionalny Dolny Śląsk Unia Europejska - Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego Unia Europejska - Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
Świat Doti

Imbir w Czekoladzie i Kakao - Smak Listopada

Imbir w Czekoladzie i Kakao - Smak Listopada

Doskonale rozpoznamy lekko ostrą i jednocześnie przyjemną nutę smakową w czekoladzie.  Czy próbowaliście już imbiru w czekoladzie DOTI ?  

Krajami pochodzenia imbiru są Chiny i Indie. Jego nazwa wywodzi się z sanskryckiego słowa stringa-vera, co oznacza "ciało jak róg", ze względu na swój specyficzny kształt przypominający poroże jelenia. Częścią jadalną imbiru jest grube i mięsiste, silnie rozgałęzione kłącze. Charakterystyczny ostry smak i aromat bierze się z obecnych w imbirze olejków eterycznych: gingerolu, zingeronu i cytralu.

Imbir-w-czekoladzie-z-manufaktury-DOTI

Najbardziej cenioną właściwością imbiru jest jego działanie przeciwzapalne,  sprawdza się również w łagodzeniu bólu głowy, stawów, bólu menstruacyjnego i innych dolegliwości. Nie wiem czy wiecie, że żucie imbiru powstrzymuje poranne nudności w pierwszych miesiącach ciąży lub w chorobie lokomocyjnej. Co więcej, pomaga w diecie odchudzającej. Dodatek imbiru do potraw powoduje wzrost uczucia sytości oraz nasila termogenezę, przyczyniając się do zwiększenia wydatkowania energii.

To przeoczenie, że jeszcze nie sprawdzaliśmy czy imbir kandyzowany w czekoladzie pomaga w chorobie lokomocyjnej. Ale wiemy jedno – to wyjątkowy, pyszny, obezwładniający czekoladowy smakołyk. To absolutnie najwyższa światowa liga czekoladek.

Kandyzowany-imbir-w-czekoladzie-i-kakao-DOTI

Długo dobieraliśmy składniki. Najłatwiej było z czekoladą, bo trudno o lepszą niż deserowa z Doti. Na rynku można kupić szeroką gamę kandyzowanego imbiru w postaci cząstek, płatków lub kostek, o intensywnym lub łagodnym smaku, gładkie lub obsypane cukrem.  Jednak imbir kandyzowany nie może być zbyt ostry, bo smak olejków eterycznych przebije czekoladę, a to przecież nie sushi... Cząstki imbiru kandyzowanego muszą być miękkie i sprężyste, pozbawione naturalnego włókna oraz nieobsypane cukrem po wierzchu. Po kilku latach dobraliśmy spełniający te wymagania imbir kandyzowany z certyfikatem bio. Obtoczenie cząstek imbiru w czekoladzie i gorzkim kakao pogłębia smak i nadaje szlachetnego wyglądu.

Imbir-w-czekoladzie-z-kakao-kandyzowany-DOTI

Imbir w czekoladzie deserowej Doti oferujemy w eleganckiej torebce 100g z zawieszką oraz w saszetkach bio 50g - w gorzkiej czekoladzie ekologicznej o zawartości min. 70% kakao  To naprawdę unikalny, zharmonizowany, powalający smak. Bez fałszywej skromności – ale nie spotkaliśmy i nie próbowaliśmy podobnego rarytasu na rynku europejskim.

Przekonajcie się sami - imbir jest dostępny w naszym sklepie online - zarówno w gorzkiej czekoladzie ekologicznej jak i w czekoladzie deserowej!

Doti-imbir-kandyzowany-w-czekoladzie-z-kakao-torebka-prezentowa-100gBio-imbir-w-czekoladzie-ekologicznej-DOTI-Manufkatura-saszetka50g

AP / DM

12 November 2020
Facebook Google+ Linkedin Twitter