Figi w czekoladzie
Podczas pobytu w Dijon znajomy obdarował nas kartonem dojrzałych fig. Zerwane rano przed spotkaniem były obłędnie dojrzałe i pyszne, wydzielaliśmy je sobie w ciągu następnych kilku dni. Do dzisiaj czuję ich smak.
Świeże figi doskonale pasują do kozich serów, szynki parmeńskiej, czy czerwonego wina. Figi są równie popularne w krajach basenu Morza Śródziemnego jak u nas jabłka. Ubrana w listek figowy Ewa skusiła Adama jabłkiem, a te obydwa antyczne owoce wyprowadziły ludzi w z raju na drogę poznania i prawdziwego życia.
Świeże i suszone figi mają niewysoką kaloryczność (suszone ok. 200 kcal) oraz sporą zawartość błonnika (ok. 10%) i cukrów prostych. Niestety, sezon świeżych fig trwa dość krótko i gdy dobiega końca, możemy już tylko zadowolić się figami suszonymi lub przetworzonymi w postaci dżemów, bloków, batonów itp. Jeżeli na wiosnę zobaczycie w handlu suszone figi pokryte białym wykwitem możecie je spożyć bez obaw, one się po prostu scukrzyły - na ich powierzchnię emigrowały cukry proste. Wybór fig suszonych jest ogromy, ale nie jest łatwo znaleźć takie, które nadają się do pokrycia czekoladą. Nie powinny być ani zbyt miękkie ani zbyt twarde, pod tym względem mamy wysokie wymagania.
Jeżeli chodzi o figi w czekoladzie, to okazuje się, że na świecie nie ma aż tak wielkiego wyboru (!!!). Zdecydowanie najsłynniejsze w czekoladzie są hiszpańskie figi Rabitos Royale, których cudowny smak i sposób produkcji jest dla nas niezwykle inspirujący.
Figi w czekoladzie Doti to super rarytas. Każda figa jest krojona ręcznie na dwie, trzy lub cztery części. Potem oblewamy je płynną czekoladą przy pomocy chochelki i ostatecznie powstają czekoladowe nieregularne, błyszczące kształty. Na początku, po rozgryzieniu czekolady skórka figi stawia lekki opór, a potem zaczyna się smakowe szaleństwo. Słodka figa okazuje się mniej słodka niż czekolada, której aksamit melanżuje się z wyczuwalnymi pesteczkami owocu. Figi, w przeciwieństwie do polskich owoców kandyzowanych, nie kontrastują smakowo z czekoladą, tylko ją wspaniale uzupełniają.
Klienci z krajów śródziemnomorskich traktują figi w czekoladzie jako smak całoroczny, znajdują się one w każdym zamówieniu z tego kierunku. W Polsce mają one charakter sezonowy i odświętny, szczególnie pożądany na Boże Narodzenie.
Skład figi w czekoladzie z Manufaktury Doti:
- Suszone figi 50%
- Czekolada deserowa 50% (czekolada 43% cocoa)
Figi w czekoladzie należą do najmniej kalorycznych czekoladek Doti, ponieważ 100g to tylko 400 kcal – jest to mniej niż 100g samej czekolady, która ma 500 kcal! Suszone figi w czekoladzie odznaczają się wysoką zawartością błonnika i są odpowiednie dla wegetarian. A co najważniejsze, są bezglutenowe i oczywiście nie zawierają oleju palmowego. Czekolada deserowa, którą używamy, gwarantuje wysokie walory smakowe.
Naszą figę w czekoladzie polecamy szczególnie teraz, kiedy na zewnątrz jest już zimno, a my możemy dzięki niej powspominać słoneczne chwile ukryte w czekoladzie. Możecie ją znaleźć w różnych opakowaniach, doskonałych na prezent, nie tylko świąteczny. Do kupienia w online w sklep-doti.pl.