Europejskie Fundusze - Program Regionalny Europejskie Fundusze - Program Regionalny Dolny Śląsk Unia Europejska - Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego Unia Europejska - Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
Fundusze Europejskie w DOTI

Dolnośląski Bon na Innowacje

Przedsięwzięcie „Innowacje w procesie kandyzowania owoców jagodowych, jako czynnik poprawy cech sensorycznych i walorów prozdrowotnych półproduktów dla firmy DOTI Spółka Jawna Manufaktura D.M. Mroczkowscy” realizowane jest w ramach Projektu pt.: „Dolnośląski Bon na Innowacje” 

Celem projektu jest poprawa walorów smakowych i zdrowotnych jagodowych owoców kandyzowanych, które stanowią półprodukty do pokrycia czekoladą.

W zakresie walorów zdrowotnych projekt ma zbadać możliwości obniżenia wartości energetycznej wyrobów oraz zawartość polifenoli i aktywność przeciwutleniającą. Dobór optymalnych parametrów kandyzowania pozwoli na poprawę konsystencji i korzystne zmiany wartości odżywczych produktu.  

Projekt będzie realizowany w okresie do stycznia 2019.